h1

A googol of Googles

30. september 2006

Google fik bl.a. sin store succes fordi, de koncentrerede sig om det, de var bedst til: At søge. Hvor de andre populære søgemaskiner/søgeindekser som Yahoo, Jubii og MSN plastrede deres sider over med nyheder, vejrudsigter, gratis e-mail, shopping, spil, chat, debat og ikke mindst store bannerreklamer, hoppede Google bevidst i den stik modsatte grøft.

Men det er jo ganske naturligt for et succesfuldt firma at udvide, og derfor lurer der også under Googles overflade et mindre hav af services og programmer. Pga. Googles dejligt rene forside er der dog ikke den store reklame for dem, og derfor er en del af dem ret ukendte. Det på trods af at der er rigtigt gode services imellem, som “just works”. Ikke så meget tingel-tangel, men bare god Google-minimalitet og -kvalitet. Jeg bruger selv en hel del af dem:

Google Suggest kommer løbende med forslag til hvad det egentlig er, du vil søge efter. Særligt smart hvis man ikke er sikker på, hvordan noget staves.

Google Answers. Nogle ting er svære at finde, selv med Googles søgning. Med Google Answers kan du betale en gruppe eksperter for at finde svaret på dit spørgsmål. Besvarede spørgsmål kan læses gratis.

Gmail tilbyder pt. 2,7 GB plads til dine mails, og tallet vokser stadig. Derudover har Gmail en super søgefunktion, et godt spam-filter, egne filtre, videresendelse, mulighed for flere forskellige konti og i det hele taget alt, hvad man kan ønske sig af en e-mail service. Dertil kommer live chat med andre Gmail og Gtalk-brugere. Mailsystemet er helt klart det bedste, jeg har prøvet. Oprettelse af en Gmail-konto kræver en invitation fra en eksisterende bruger. Jeg har små 100, jeg gerne deler ud.

Google Video er Googles svar på det ekstremt populære Youtube.com. Googles afspilningsprogram virker dog bedre til at buffe korrekt og er i det hele taget mere fleksibelt. Desværre er der ikke nært så mange videoer som på Youtube.

Google Desktop indekserer din harddisk, så du kan søge hele din computer igennem på under et sekund. Uendeligt meget mere effektivt end Windows’ indbyggede pussenussesøgehund og helt uundværligt, når man først har vænnet sig til at bruge det. Især hvis man er et rodehoved (også på computeren) som mig. Google Desktop kan også vise alle muligt forskellige gadgets som vejret, kalender osv. i en sidebar. Hvis du kører Max OS X Tiger har du selvfølgelig allerede sådanne features indbygget…

Google Spreadsheets er en lightudgave af Microsoft Excel, der kører direkte i din browser. Det kan selvfølgelig læse og skrive Excel-filer.

Google Docs er ligesom ovenstående et office-program, der kører direkte i din browser. Docs forsøger at erstatte Word som din foretrukne tekstbehandler, og den kan naturligvis læse og skrive Word-filer.

Google Earth bringer dig hele verden i ét program. Med en enorm database af sattelitbilleder kan du besøge et hvilket som helst sted på jorden. Mens Toftlund ikke er specielt tydelig er detaljegraden i større byer så stor, at man kan se biler og sågar mennesker. Google Earth kan lave rutebeskrivelser over det meste af verden, og er man amerikaner kan man tilmed få plottet de nærmeste pizzarier, biografer og selv taxa-vogne i real-time ind i nabolaget. Og så er det bare blæret at lege med. Google Maps er en mere skrabet version, der kører i din browser.

Google Translate oversætter tekst eller hele websites til dig. Dansk er der selvfølgelig ikke tilgængeligt og bliver det sikker heller ikke foreløbigt, men både engelsk og tysk er da.

Google Reader er en online RSS-reader. Ved at have alle dine feeds opbevaret online kan du få dine seneste nyheder uanset ved hvilken computer, du befinder dig. Hvis du ikke aner hvad RSS er, kan jeg anbefale, at du opretter en Google Reader, skriver adresserne på dine yndlingssider i feltet for oven og opdager, hvor smart det er, når du kun behøver at tjekke dine nyheder ét sted.

Google Calendar er en kalender, som du naturligvis også altid har adgang til. Af særlige features kan du fx dele særlige events med andre og blive påmindet med mail og SMS, når et event nærmer sig.

Google Bookmarks lader dig tilgå dine bogmærker, uanset hvor du befinder dig.

Google Alerts bruger jeg til at sende mig en mail, hver gang mit navn dukker op et nyt sted i en Google-søgning. På den måde ved jeg altid, hvad folk kan finde om mig på nettet. Men Alerts kan også bruges til generelle nyheder og andre ting.

Google Personalized Homepage giver dig alt, hvad du vil have, på din Google forside: Overskriften på dine seneste e-mails, de seneste nyheder, dine seneste RSS-feeds, vejret, valuta/længde/areal-omregnere, søgefelter til fx Wikipedia og meget mere.

Picasa er et glimrende og nemt værktøj til at se og redigere dine fotos og billeder. Hvis man bruger Blogger, er det også nemt at udgive sine billeder der direkte fra Picasa, ellers kan man blot uploade direkte til Picasa Web Albums.

Google Notebook. Når jeg før stødte på et eller andet vigtigt på nettet, jeg ville gemme, oprettede jeg en kladde i Gmail og gemte den. Men Notebook er en helt del mere smart til formålet.

Google Page Creator lader dig lave dine hjemmesider nemt og enkelt, så længe du ikke kræver alt for meget.

Mit eneste problem med en del af Googles services er, at de ikke altid arbejder for godt sammen med Opera.

Advertisements

2 kommentarer

  1. Google Browser Sync (http://www.google.com/tools/firefox/browsersync/) til Firefox er også rigtig praktisk. Synkroniserer bookmarks, åbne faneblade, cookies og browserhistorie mellem forskellige installationer af Firefox.


  2. Smart! Håber det kommer til Opera 10.Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: